Workshop meditatief zelfonderzoek

Via meditatie gecombineerd met zelfonderzoek dringen we steeds dieper door tot onze oorspronkelijke natuur.

We brengen de voordelen van meditatie en zelfonderzoek samen.

Het tot rust brengen van de geest maakt dat de geest kraakhelder wordt. Als er dan nog iets in verschijnt, wordt dit verschijnen meteen opgemerkt. Meditatie kan de geest helemaal stabiel maken, maar, zonder het opdoen van dieper inzicht in zijn aard en oorsprong, zal deze kalmte maar moeilijk kunnen doordringen tot ons leven van alledag.

Het onderzoek naar de geest maakt dat er zich diep inzicht en wijsheid kan voordoen in verband met die geest, zijn aard en zijn oorsprong, in verband met het ik en de wereld, de eenheid, en de grond waaruit dit alles kan ontstaan. Waardoor we effectief ook bevrijder in die wereld kunnen staan. Maar deze wijsheid, zonder een stabiele verankering in de rustige geest, kan zeer vluchtig blijven.

Het meditatief zelfonderzoek, de combinatie van rustige kalmte en helder inzicht, brengt de voordelen van beiden samen.  De meditatieve kalmte kan zo ook gevonden worden in de jachtigheid van het leven van alle dag. Het diepe inzicht dat voortkomt uit het zelfonderzoek gaat zich dan stevig settelen in die stabiele, altijd aanwezige ondergrond.

In deze workshop zullen we drie ingangswegen tot dit meditatief zelfonderzoek verkennen. We beginnen bij het meditatief zelfonderzoek verbonden met het hoofd, het onderzoek naar de leegte van de ervaring. Na een korte pauze verbinden we het meditatief zelfonderzoek met het hart, op zoek naar de eenheidservaring. Na weer korte pauze gaan we nog wat dieper via een derde invalsweg. Het meditatief zelfonderzoek verbonden met de onderbuik, het onderzoek naar de grond van alle ervaring die zelf geen ervaring meer is.

Praktisch

Datum: zondag 23 oktober 2022 van 13u30 tot 16u30

Deelnameprijs: 15 euro (koffie/thee tijdens de pauze inbegrepen)

Onthaal/inschrijvingen vanaf 13u. We starten stipt om 13u30

Locatie: Hof van Watervliet (zaal 14) – Oude Burg 27 – 8000 Brugge

Inschrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *