Meditatief zelfonderzoek volgens Adyashanti (reeks)

In mei 2021 gaf ik een reeks van meditaties over meditatief zelfonderzoek volgens Adyashanti. Ik wil deze hier ook graag delen.

In deze reeks van 3 meditaties gaan we dieper in op de 3 niveaus waarop je aan meditatief zelfonderzoek kan doen volgens Adyashanti.

Elk deeltje bestaat uit een meditatie van ongeveer een half uur.

Het gaat in deze reeks echt om meditatief ‘zelfonderzoek’, dus niet om meditatief te verwijlen in een aangename, bevrijdde toestand, maar om dankzij meditatieve helderheid actief te onderzoeken wat onze ware aard nu juist is. Op die manier kan die ware aard ook ontdekt worden en erkend blijven buiten de meditatie om, in het dagdagelijkse leven. Dat is het doel van zelfonderzoek: komen tot een grondige integratie van het inzicht (in onze ware aard) in het leven van alledag. 

De 3 meditaties volgen elkaar op en zullen zich steeds verdiepen rond één van de regio’s. De drie aspecten zullen in elke meditatie terug komen, maar de nadruk zal in elk deel steeds op één van de drie aspecten liggen.

Het is aan te raden helemaal door te gaan tot de laatste sessie, waar alles samen komt. In de laatste sessie leggen we de nadruk op de onderbuik. Daar waar de afscheiding het meest concreet gevoeld wordt en kan losgeweekt worden. Op dat niveau kan bevrijding tot in de diepste wezenlijkheid volledig gerealiseerd worden. Dan blijft bevrijding niet hangen in iets mentaals of iets liefdevols. Er kan bevrijding zijn op vlak van de geest, en zelfs bevrijding door het ervaren van de eenheid met alles, en toch nog afgescheiden gedrag op niveau van de uitdrukking in het bestaan. Zolang de afgescheidenheid niet opgehoffen is tot op dit laatste niveau, is een bevrijdingservaring, of een eenheidservaring niet stabiel en kan deze ervaring nog komen en gaan en dus ook weer wegvallen. Daarom is het zelfonderzoek tot op het niveau van de onderbuik zo belangrijk.

Meditatief zelfonderzoek volgens Adyashanti – deel 1 – de geest

Meditatief zelfonderzoek volgens Adyashanti – deel 2 – het hart

Meditatief zelfonderzoek volgens Adyashanti – deel 3 – de onderbuik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *